utorok 22. júla 2014

Sklamanie v Kaviarni Cverna.

Poznáte ten pocit, keď chodíte okolo nejakého podniku dlhé mesiace s tým, že tam určite chcete zájsť, lebo vyzerá zaujímavo a mohlo by to stáť za to? A nakoniec vojdete a predstavy puknú ako mydlová bublina? Tak to je presne prípad Cafe Cverna. 
Lokalizovaná v blízkosti Cvernovky (dobre viditeľná z cesty smerom z Dulovho námestia na most Apollo), koncept sa teda ponúkal sám. V dizajne sa siahlo po nitiach, čo mi prišlo ako dobrý nápad, celkovo by sa ale veľký a "tehlový" priestor viac hodil na dobrú piváreň, s biliardom, fotbálkom a podobne (inak, myslím, že tam hrací kútik aj bol). S kaviarňou má tento podnik spoločné hádam len meno. Ide o priestor fajčiarsky, zabudnite teda na zaujímavé dezerty (vlastne akékoľvek dezerty či niečo iného pod zub), invencia v oblasti nápojového lístka je prakticky nulová. Domáce limonády ani iné zaujímavosti, ktoré nenudia ako klasický fľaškový nápoják aka "kolasprajttonikajstí", v podniku nenájdete.
Za to nájdete na stene pustenú televíziu, toho času s nejakou tou našou telenovelou. Toto skrátka nepôsobí dobre. A hlavne sa nehodí do podniku súčasného strihu. S takmer prázdnym podnikom (obsadené boli asi 4 stoly) to zanechávalo dojem, že kaviareň má svoje už za sebou (prípadne to dobré ani nemala, to už ale posúdim ťažko). Kopa letákov, či rôznych reklamných lístkov na stole tiež nevytvárala dojem, že sa manažment kaviarne snaží o pridanú hodnotu.
Objednávka tradičná - káva a víno. Sklamanie z oboch. Káva prepálená, cappuccino so škoricou a čiapkou prešľahanej peny. Škoricu som z peny stiahla lyžičkou na priloženú servítku. Ako... nevypadalo to dobre, až sa mi odnechcelo to piť ďalej :). Či to obsluha pobrala, alebo jej to bolo jedno, to už asi nezistím.
Tragikomická situácia s objednávaním espressa len podčiarkla, čo si dnes kaviarenská obsluha predstavuje pod pojmom "normálne espresso". Na objednávku espressa prišla obligátna otázka obsluhy, že či malé, veľké alebo aké teda. V tom momente som už vedela, že tento podnik si podpísal svoj rozsudok prvej a poslednej návštevy, ale vyčkali sme. Objednali sme "normálne espresso" (pod čím si my, ako inak, predstavíme proste normálne espresso, teda espresso s objemom cca 25 ml, pripravené zo 7 až 8 gramov kávy, čerstvo namletej, pred nedávnom upraženej, pripravenej do nahriatej šálky o objeme cca 60 až 90 ml). Priniesli nám tradičný kávový objemný patok s prepálenou kávou. Nuž, kto nevie urobiť dobré espresso, len ťažko vie urobiť dobré iné kávové nápoje, ktoré ho majú ako základ. Ťažko teda v nejakej kaviarni dostanete nedobré espresso a dobré cappuccino.
Víno malo hneď niekoľko problémov. Biele bolo podchladené, červené teplé na teplotu okolia, čo znamená v súčasných letných podmienkach cca 26 stupňov. To ho robilo nepitným. Ryzling vlašský bol cítiť priemernou veľkovýrobou, z Frankovky okrem vysokej teploty a raziaceho alkoholu mierne trčala aj nejaká tá vada vína, najpravdepodobnejšie oxidácia, u ktorej si nie som veľmi istá, či vznikla nesprávne skladovaným otvoreným vínom (o vákuovom uzavretí a nutnom chladení asi ešte nepočuli), alebo prišla už z výroby. Tipla by som to prvé. A že by víno dobre skladovali už pred otvorením (chladiaca vinotéka, vínna pivnička, box u vinára), sa mi úplne nechce veriť, po tom, čo sme videli pri servise.
Kaviareň Cverna tak ostáva veľkým sklamaním. Myslím, že by sa jej lepšie darilo ako pivárni s dobrou poctivou kuchyňou, s vyčlenením priestoru pre fajčiarov. Ako kaviareň, obávam sa, veľký potenciál nenesie. Kaviareň Cverna je príkladom, ako sa z dobrého nápadu a konceptuálnej myšlienky môže stať podpriemerným produktom a priemernými službami podnik, ktorý vás sklame, prípadne naň zabudnete hneď, ako opustíte jeho brány.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára